Fariha Saibani on Instagram!

08 November 2016

Kurus Selepas Melahirkan Anak

Bismillah.

Saya bermula menggunakan nutrisi herbalife sebelum saya berkahwin lagi iaitu pada tahun 2011 untuk sarapan sihat. Tahun yang sama juga saya berkahwin dan alhamdulillah di beri rezeki menggandungkan anak sebulan selepas berkahwin. 

Jika sebelum ini saya amat risau tentang bagaimana nak mengekalkan berat badan selepas melahirkan anak.

Kerana rata-rata saya melihat mak saudara, sepupu dan kawan kawan yang telah berkahwin dan melahirkan anak tidak berjaya menurunkan berat badan mereka. 

Saya bersyukur ditemukan dengan herbalife kerana semua kenalan saya di dalam herbalife berjaya mendapatkan berat asal sebelum mengandung dan mengekalkan berat badan ideal. 

TURUN berat badan dan KEKALKAN. Ramai ibu ibu di luar sana yang boleh turun berat badan tapi tak berjaya kekalkan. 

Apa rahsianya untuk kekalkan berat badan? 


Tahun 2012 selepas melahirkan anak pertama,
Fatiyyah.


Tahun 2014 selepas melahirkan anak ke-2,
Abdul Hadi.


Tahun 2016 selepas melahirk.an anak ke-3,
Fatimah Az-zahrah

Setiap kali saya menggandung saya akan gain weight 15kg ke 18kg. Ianya satu jumlah yang besar. Bila baby dah keluar saya cuma hilang dalam 7kg ke 8 kg sahaja. 

Bayangkan jika saya kumpul berat badan dari anak pertama? Mungkin saya sudah ada extra 30kg berat badan by now. 

Salah satu penyebab utama ibu ibu di luar sana mengalami masalah berat badan adalah hasil kenaikkan berat badan ketika menggandung. Ramai juga orang kata, senang je nak kuruskan badan selepas bersalin, susukan anak je mesti kurus. 

Kalau semudah tu kenapa ramai yang tak kurus pon walaupon menyusukan anak sepenuhnya. Betul tak?


CABARAN SUSUKAN ANAK

Rata -rata saya buat survey, apa cabaran utama ibu i bu yang susukan anak ni adalah cabaran sentiasa lapar. Takut nak diet diet ni, takut nanti susu kurang dan anak tak kenyang. Thats the main concern.

Yes, kita memang akan senang lapar ketika menyusukan anak. Yang tak susukan anak pon lapar sentiasa, lagilah susukan anak. Tapi ini bukan "green light" untuk ibu ibu makan apa sahaja. Makan makanan yang betul atau makan apa sahaja untuk feed our hunger is two different thing. 

Cuba kita check apa yang kita makan ketika lapar.

8AM: Nasi lemak + ayam+ sambal +Teh tarik (1017CAL)
10AM: Karipap 1biji jee (128CAL)
11AM: Biskut oreo 2 double stuff ( 280CAL)
1PM: Nasi +ayam+sayur (600CAL)
3PM: Roti putih 2keping (180CAL)
6PM: Pisang goreng 2ketul (200CAL)
8PM: Nasi goreng+ayam (600CAL)

TOTAL KALORI: 3005KALORI!
*Average keperluan kalori untuk ibu ibu yang susukan anak adalah 1800kalori sahaja. Setiap lebihan kalori 7700cal kita akan naik 1kg.

Cuba kita lihat dan amati makanan yang kita selalu ambil berapa nilai kalorinya. Jika nak turun berat badan anda mesti tahu berapa kalori makanan yang anda makan.

Elakkan junk food/jajan/process food, makan tak kenyang 
dan tidak ada khasiat untuk badan dan penghasilan susu.


Rasa rasa makan seketul je tak pe kot. Tapi seketul 
tak puas. Tinggi karbo dan gula. Cepat lapar semula.

Ditambah lagi dengan kurang pergerakan, tidak melakukan senaman, lagi lah menyumbang kepada berat badan semakin meningkat. Apa yang perlu anda lakukan?

CAUSE (penyebab) kita naik berat badan adalah apa yang kita makan. EFFECT (kesan) adalah kenaikkan berat badan. Apa yang kita perlu ubah adalah penyebab utama iaitu PEMAKANAN!



TURUN BERAT BADAN DAN SUSUKAN ANAK-BAGAIMANA SAYA LAKUKAN:

Saya turun berat badan dalam keadaan saya tidak berlapar dan alhamdulillah anak saya juga cukup keperluan susunya.

#1 Minum air 4liter satu hari. Since saya pon susukan anak, air putih yang cukup amat penting. Kesan minum air putih yang cukup:
  • Mengelakkan craving makan yang manis manis.
  • Mengurangkan nafsu makan.
  • Badan dapat buang toksin dan lemak
  • Lebih cepat turun berat badan.
#2 Adalah apa yang saya makan dan pelan pemakanan makan secara kerap. Nak turun berat badan bukan dengan skip meal, atau tak makan langsung. 

Ia bukan sahaja akan memberi kesan kepada production susu malah anda tak boleh pon nak turun berat badan dengan cara berlapar.

Pelan pemakanan turun berat badan cara selamat:

8AM: Shake (150CAL)
10AM: Snacking pisang/telur/roti gandum (90CAL)
12PM: Nasi+sayur+ayam/ikan (600CAL)
3PM: Snacking pisang/telur/roti gandum (90CAL)
6PM: Nasi+ayam (450CAL)
8PM: Shake (150CAL)
*Nasi 1 genggam sahaja

TOTAL KALORI: 1580KALORI
*Untuk turun berat badan kita perlu KURANGKAN KALORI dalam pemakanan. BUKAN KURANGKAN MAKAN. Belajar untuk makan makanan yang betul. Eat right, feels right.


Portion control. dah tau Nasi untuk lunch and dinner tu 400-600kcal je kena tahu jugakla amount nak kena ambik ye
- Yayy boleh makan nasi 2x sehari and lose weight!!! Ehh ni ibu menyusu je ye hehehe. Itula kepentingan ada shake Herbalife. Supaya kite dapat nutrisi seimbang, jadi kite tak cepat lapar dan rasa comfort je walaupun on weight loss program. Tak perlu makan nasi banyak, tapi still boleh makan. 
- Kalau lapar jugak, makan CLEAN FOOD yang ada protein seperti telur rebus, buah cicah peanut butter, buah dengan Greek Yogurt, dan lain-lain. Pastikan apa-apa yang anda ambil mengandungi MINIMA gula, lemak tepu, chemical. Avoid processed food. :)

INFO !! *SEKIRANYA ANDA DAH GUNA HERBALIFE DAN ADA COACH ANDA SENDIRI, SILA HUBUNGI COACH ANDA UNTUK SEBARANG PERTANYAAN. 

#3 Senaman 3x seminggu. Senaman penting untuk meningkatkan metabolism. Kita ni bila dah bernaak pinak memang effect metabolism badan. Badan dan tak macam dulu. Dulu makan banyak pon badan boleh maintain.

 Sekarang ni makan sikit berat senang sangat naik. So nak tingkatkan kuasa pembakaran badan salah satunya adalah senaman. 80% PEMAKANAN, 20% SENAMAN. Not the other way around :D




KELEBIHAN TURUN BERAT BADAN DENGAN NUTRISI HERBALIFE:

#1 Kalori rendah, tetapi kekal nutrusi tinggi. Bila kita nak turunkan berat badan kita perlu kurangkan kalori pemakanan. When we lose weight we cut our calory low and we cut our nutrition intake low as well. But with herbalife, we cut our calori low, but maintain our nutrition high level. that the different.

#2 Tidak perlu menggira kalori untuk 2waktu terpenting. Amat susah untuk sediakan pemakanan seimbang yang tubuh badan perlukan tapi dalam kalori yang rendah. 

#3 Anak mendapat susu ibu yang sihat dan penuh nutrisi!:) Apa yang si ibu makan atau minum menetukan kualiti susu ibu yang anak kita akan dapat. Coach saya kata, garbage in-garbage out. If we eat like crap, there is no way we could produce high quality milk. 



Alhamdulillah Herbalife nutrisi sudah membantu saya untuk kekalkan berat badan selam 6tahun dan bantu saya menurunkan berat badan setiap kali melahirkan anak. Keperluan nutrisi saya setiap hari juga terjaga alhamdulillah.

Jika anda seorang ibu yang memang serious nak turunkan berat badan sila hubungi saya untuk program yang sesuai dan mendapatkan coaching dari saya. Jika saya boleh lakukan, anda boleh lakukan lebih baik! :)


FB PAGE: COACH FARIHA SAIBANI
FB: FARIHA SAIBANI
IG: COACH_FARIHA
WHATSAPP: 0108945543


No comments:

NOTICE!!!

Sekiranya anda merupakanexisting customer/member Herbalife, sebarang pertanyaan sila ajukan kepada COACH ANDA. Kami tidak berhak menjawab sebarang pertanyaan. Program Herbalife adalah personalize, hasil produk yang baik datang daripada komunikasi yang baik antara anda dan coach anda. Semoga berjaya!! :)