Fariha Saibani on Instagram!

20 June 2015

Pengalaman menggunakan Baby Wearing

Bismillah..

AMARAN: Entry ini panjang!

Sila baca sampai habis, jika anda tidak punya kesabaran sekarang, sila baca lain kali:) hihi

Berkenalan tentang "baby wearing" atau bahasa melayunya, mengendong atau mendokong anak dengan kain. Because, there are HEAVY, I tell you man.. It can be your dumbbell, Building muscle while carrying them. Memang aku salute la kalau mak-mak yang totally dokong anak pakai tangan je.. T_T.

What is baby wearing?  
Babywearing is the practice of wearing or carrying a baby in a sling or in another form of carrier. Babywearing has been practiced for centuries around the world. In the industrialized world, babywearing has gained popularity in recent decades. Part of the reason for this shift is due to the influence of advocates of attachment parenting. Babywearing is a form of baby transport which can be enjoyed for as long as mutually desired, often until toddlerhood and beyond 

Mula cari-cari tentang bende ni bila 2013, me and my husband had our tour to hong kong and macau for our International Herbalife training. Kebetulan waktu raya, jumpa cousin dan dia recommend untuk pakai "moby wrap". Bagus katanya.

So, beginilah rupa wrape tu.


Let me tell you.

Waktu ni Tengahari, Panas. Moby wrap ni dia panjang, nak kene lilit dekat badan. Tebal pulak tu. Emak dengan anak panas. Itulah senyuman paling manis aku boleh bagi. Fatiyyah pon nak tak nak je senyum. T_T.

Nak pakai dan tanggalkan agak susah untuk aku, I was like..... ARGHHHH.. huhu. Frust juga.. Tapi nak kene pakai juga sebab jalan kaki jauhhh.. Dan memang akan bergaduhlah dengan suami siapa nak kene dokong anak kalau tak pakai bende ni..haha.


I only have 2 pictures with this moby wrap. Ada je nengok orang lain pakai wrap macam cool je. But ,not for me ;) 

So, this is the first and the last, I use this. Lepas tu tersimpan je dalam almari.. 

Untill...........

I have this 10days internship training. Since I'm a full time breastfeeding mother, aku tak boleh tinggal anak 10 hari dekat rumah. Ya. 10 hari, dari 9 pagi sampai 6 petang punya training, duduk dalam hall macam dalam kuliah tu.

*Sila bayangkan.*

4 days dokong Hadi, and aku rasa nak give-up je training tu. Sebab tangan memang dah sakit sangat, sebab dokong Hadi manual. Walaupon waktu tu dia baru 5-6kg. Barulah nak cari-cari semula wrape sebelum ni yang disimpan sahaja and I have this creative Idea. Which, the "moby wrap" becoming, my "sling wrap". 

Tadaa......

this sling wrap is kind like safety boat to  me.

Alhandulillah, berjaya juga graduate dari NCIP training selama 10 hari. T_T

Ianya tidak berhenti disitu. Aku terus menggunakannya. Pergi wedding cousin, untill pak cik aku comment dah macam bibik Indonesia. I don't care lah whatever orang nak cakap. Yang dokongnya aku. hehe.


Kelemahan

Kelemahan bila pakai sling wrap ni, hanya one side sahaja, dan the weighing only distribute on one side, which make my shoulder painful.

Memang luar biasalah jadi mak-mak nikan, bukan sakit mengandung, sakit bersalin, sakit menyusu je nak kene tanggung, cerita pasal dokong dan sakit bahu dokong anak pon boleh berjela panjang ceritanya. So many painful to carry and face, but because of unconditional love, we carry on la kan. Rahmat dari Allah swt, alhamdulillah. Sayang semua ibu-ibu di luar sana ;) 

Kembali kepada sling wrape tadi. hihi. Jadi aku mencari solusi nak kan sesuatu yang nampak modern-simple and easy-going. Senang di pasang dan di tanggalkan. Selesa untuk si ibu dan anak.



Berkenalan dengan SSC!

So I have this one loyal customer, her name Kak Nyni, dia memang pro sangat bab-bab ni sampai buat gathering baby-wearing, so I text her.

"akak kenal tak siapa-siapa yang jual SSC second-hand"? (sampai sekarang tak ingat ssc tu stand for what.hehe)

Aku ibarat orang mengantuk di sorongkan bantal, she offer her ssc with only RM130. Thank you kak, sampai sekarang saya guna, May Allah reward you Jannah :)

Since then.... Memang guna SSC "cuddle me".


Overseas trip again
Baru-baru ni aku terpaksa pergi sendiri tanpa suami ke Extravaganza Bangkok, Thailand untuk 5hari 4 malam for another Herbalife International training.

Alone.

Dari flight-naik taxi-angkat bagasi berat-checkin bilik. Alone , takde suami. Ada kawan, tapi tak sama kalau ada suami. Ada suami, kita boleh arahkan itu-ini. hahaha. Sorry abang ;) Bayangkan, dari tempat checkin baggange nak ke pintu penerbangan tu, bukan main jauhhhh lagi.

Tak boleh bayang kalau tak de ssc ni!


kalau tangkap gambar, its either Hadi tidur atau dia tengah menggamuk-gamuk. hehe


Sakit bahu tak? Still sakit juga, tapi kurang. Tambahan Hadi sekarang sudah 9kg tau. Kurang 1kg nak 10kg. 

Alhamdulillah, dapat focus training, dengan jaga anak. Nak tidurkan Hadi pon senang, bawa jalan-jalan dan lepastu dia boleh tidur. Tidur dia lebih lama kalau duduk dalam kendongan ni sebab baby rasa selamat dan "attach"  dengan ibu dia.


So, SSC is my 2nd best friend after husband;) You win my heart bebeh. Kemana mana aku pergi, memang 2nd bestfriend ni tak boleh tinggal, jika tidak, aku dan suami akan main oooo-som, siapa nak kene dokong baby.

And at the end, kalau aku menang pon, aku still kene dokong Hadi sebab dia nak kat aku je T_T. Jadi, ia juga bertanggungjawab kepada keamanan rumah tangga kami. haha.

Untuk maklumat lanjut tentang SSC anda boleh google je:


Kelebihan atau kekurangan "baby-wearing"

Ada sesetengah orang tak nak "asyik" dokong anak, kalau tak nanti tak boleh tinggal anak kalau nak kerje, atau anak asyik nak melekat dengan si ibu je. Well, lain orang lain pendapat dan situasi, I'm not judging anyone here ya.

Don't misunderstood. No one is right and wrong, everyone is different and special:)

For me, if that is the price that I need to pay for bonding with my baby. Which one day diorang ni nanti akan independent, tak payah dokong dah, I would pay for it. Because time fly very fast. And I only had this one chance.


Diorang takkan kecik balik dah lepas ni. This is my personal opinion that apply to me alone. haha.

Its okey kalau tak guna "baby-wearing" pon. Tak kisahlah apa cara dan gaya, yang penting ibu dan baby bahagia. Happy mother equal to happy family. haha :)



Sekian. terima kasih...




CABARAN KURUS 30HARI

#HERBALIFECOACH
SMS/WHATSAPP; 010-8945543




No comments:

NOTICE!!!

Sekiranya anda merupakanexisting customer/member Herbalife, sebarang pertanyaan sila ajukan kepada COACH ANDA. Kami tidak berhak menjawab sebarang pertanyaan. Program Herbalife adalah personalize, hasil produk yang baik datang daripada komunikasi yang baik antara anda dan coach anda. Semoga berjaya!! :)